Лазери в металообробці: види та принцип роботи

Лазери в металообробці: види та принцип роботи

Сучасне життя не уявляється без звичних нам досягнень цивілізації, одним із яких є лазер. Лазер застосовується практично у всіх сферах життєдіяльності людини – від медицини і промисловості, до косметології та оргтехніки.

Так що ж таке лазер?

Саме по собі слово лазер (laser) – англійського походження, похідне від Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, що перекладається як “посилення світла шляхом вимушеної емісії випромінювання” – пристрій, що перетворює різні види енергії (електричну, світлову, хімічну, теплову) в енергію когерентного електромагнітного випромінювання оптичного діапазону.

Усі без винятку лазери за своєю суттю – оптичні підсилювачі, суть роботи яких ґрунтується на збудженні активного середовища, поміщеної між парою дзеркал, з яких одне напівпрозоре і тому пропускає частину випромінювання.

Під активним середовищем слід розуміти сукупність атомів, молекул або іонів, що перебувають у газоподібному або твердому агрегатному стані стані і які під час збудження за допомогою нагнітальної дії здатні генерувати лазерне випромінювання. Іншими словами, випускати випромінювання у вигляді світлових хвиль, так званих фотонів, які, в залежно від довжини хвилі, переносять строго певний обсяг енергії.

Види лазерів

Серед лазерних систем, що використовуються в промисловості, можна виділити три найпоширеніші типи, кожен з яких має свої переваги та недоліки:

твердотільні – у них активним середовищем є люмінесцентна тверда речовина (рубіновий кристал або алюмо-ітрієвий гранат), накачування якого відбувається завдяки опромінення світлом дугової імпульсної лампи. Основна перевага такого лазера – його відносно низька вартість. Однак, зважаючи на малопотужності та обмеженого терміну експлуатації, твердотільні лазери не знайшли широкого застосування в промисловості;

напівпровідникові (оптоволоконні) – ці лазери також умовно можна вважати твердотільними, але вони, як правило, відносяться в окрему групу, оскільки їм притаманний інший механізм накачування: опромінення оптоволокна світлодіодами. Їхньою перевагою є низькі експлуатаційні витрати. Недоліком таких лазерних систем є є можливість ремонту основного вузла – резонатора – тільки в умовах заводу-виробника;

Газові лазери – активним середовищем у них виступає суміш особливо чистих газів – вуглекислоти, азоту й гелію, накачування якої відбувається за допомогою високочастотного електромагнітного поля. Цей тип лазерів вигідно вирізняється здатністю генерувати вузькоспрямоване випромінювання великої потужності та монохроматичністю. Крім того, довжина хвилі такого лазера дає змогу обробляти як метали, так і неметали. До переваг газового лазера можна віднести віднести також надійність, тривалий ресурс і високу ремонтопридатність.

Лазерне обладнання компанії “GROMOV” представлено лінійкою металообробних газових металоконструкцій лазерних верстатів найкращого європейського виробника TRUMPF.

Опубликовано в Блог
Запит вартості виготовлення

*Відповідь впродовж 1-го робочого дня

оценить на 1оценить на 2оценить на 3оценить на 4оценить на 5 (нет голосов)
Loading...

Чому варто обрати нас?

Наш центр надає комплекс послуг з лазерного розкрою листового металу, гнуття і проектування. У нашому розпорядженні високоточне устаткування з Німеччини, завдяки якому ми можемо втілити в життя будь-яку конструкторську ідею.

  • Великий досвід роботи з металовиробами (понад 20 років)
  • Власні запаси металу (вам не потрібно витрачати час на пошук та купівлю матеріалу)
  • Висока якість та швидкість виконання замовлення
  • Технічні консультації по вашому замовленню
резка металла в компании Громов


Розробка креслень

Якщо у вас немає креслення в DXF, наші інженери зроблять його

Гарантія якості

Гарантуємо високу якість нашої продукції

Замовлення онлайн

Ви можете зробити замовлення онлайн, відправивши креслення на email

Доставка по Украине

Курьерская доставка 1-3 дня по всей Украине



Зв'язок з нами

Виникли питання? Бажаєте обговорити замовлення? Зв'яжіться з нами по телефону або електронній пошті!

Зателефонувати

+38 (067) 587 9999